Moderne renseanlegg i Vegårshei

ERE har hatt totalentreprisen for det nye renseanlegget på Myra i Vegårshei kommune – et bygg i tre plan, totalt ca 700 kvadratmeter konstruert i betong og stål.

Med økt befolkningsvekst og et renseanlegg med svært begrenset kapasitet, var tiden moden for å bygge et nytt og tidsriktig renseanlegg. Det nye renseanlegget til Vegårshei kommune ble ferdigstilt i 2021 og bygger på kombinasjon av mekanisk og kjemisk rensing av det kommunale avløpsvannet.
egi av ERE entreprenør i samarbeid med kommunens egne fagfolk.

ERE renseanlegg på Vegarshei

Myra renseanlegg – eksteriør: Bygget ser enkelt ut fra utsiden, men innenfor byggets vegger er det komplekse betong og stålkonstruksjoner med rørgjennomføringer, basseng og rensesystemer som representerer «state of the art»-teknologi.

Ingeniørene både hos oppdragsgiver Vegårshei kommune og utførende entreprenør ERE vektlegger at kvaliteten på betongarbeidene er avgjørende for sluttresultatet.

Erfaring og fleksibilitet

I dette prosjektet har utførende entreprenør måttet kombinere erfaring og ny kompetanse i samspill med leverandører av rørsystemer og pumper. Spesielt utfordrende er det å legge opp til rørgjennomføringer uten å ha full oversikt over dimensjoner og endelig utforming av pumper, sammenkoblinger og annet. For både oss i ERE og leverandørene av de tekniske installasjonene har dette vært et prosjekt som ble til underveis – med de justeringer som har vært nødvendig – inklusive raske beslutninger. Nettopp på dette feltet har vi i ERE er fortrinn. Vi er trygge i våre fagområder, er løsningsorientert og har evne til rask omstilling om det kreves.

Bygging på Vegårdhei

Myra renseanlegg – fra byggingen: I bygg med betongkonstruksjoner går det med mange kilometer armeringsstål, og jernbinderne har en stor jobb før betongbilene ruller inn på byggeplassen.

Funksjonelt og høyteknologisk

Trygve Eriksen forteller at bygget innenfor veggene også innbefatter betongarbeid for forskjellige type tanker som avløpsvannet skal passere for å skille ut slam og fremmedelementer fra avløpsvannet.
Driftstekniker Odd Magne Hommelsgård forklarer at det betyr at byggtekniske konstruksjoner måtte tilpasses et teknisk prosessanlegg med to parallelle flokkuleringskammer, sedimenteringsbasseng og slamlager. Alle bassengene er lukket for å gi et mest mulig luktfritt anlegg, legger han til.

ERE Myra Renseanlegg

Myra renseanlegg – inne i bygget: Renseanlegget viser seg fra sin komplekse side innenfor ytterveggene. Her er det basseng, pumper og rør – alt oversiktlig, ryddig og rent – og praktisk talt luktfritt.

Renseanlegget innendørs

Myra renseanlegg – befaring: Driftstekniker Odd Magne Hommelsgård viser Trygve Eriksen og Kjetel Vidar Kittilsen fra ERE rundt i anlegget, som nå er satt i fulldrift.